Valikko Sulje

Asunnon myynti itse – opas asunnon myyjälle

Kun asunto tulee myyntiin, herää usein kysymys: pitäisikö myynti hoitaa itse vai turvautua välittäjään? Jokainen tapaus on erilainen ja molemmissa vaihtoehdoissa on omat puolensa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä molemmat tavat tarjoavat ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen päätöksen tekemistä.

Asunnon myynti itse vai välittäjän kautta?

Molemmissa on puolensa. Asunnon itsemyynnille ei ole olemassa esteitä ja mikäli se tuntuu sinusta itsestäsi oikealta ratkaisulta, se varmasti on sitä. Kokosimme alle molempien plussia ja miinuksia, joiden pohjalta asian pohdinta helpottuu. Suosittelemme kuitenkin harkitsemaan asiaa erityisen tarkkaan etenkin silloin, jos kyseessä on monimutkaisempi tapaus, esim. isot kiinteistöt, kuolinpesät, avioero jne.

Asunnon itsemyynti

Plussat

+ Tunnet oman kotisi ja sen lähialueet parhaiten

+ Voit säästää välityspalkkiossa tuhansia euroja

+ Et ole sidottu sopimuksiin vaan voit ajoittaa myynnin oman mielesi mukaan

+ Pääset itse valitsemaan kotisi seuraavan omistajan

Miinukset

Myynti ja valmistelutyöt vievät aikaa

Esittelyt vievät aikaa ja niissä saattaa käydä ihmisiä, jotka arvostelevat kotisi ratkaisuja ankarasti ja joudut kuuntelemaan ja perustelemaan niitä

Tarjousneuvottelut vievät aikaa ja voivat joskus koetella hermoja-Asiakirjojen laadinta vie aikaa ja jos et täysin tiedä mitä olet tekemässä, selvittelytyöhön menee myös oma aikansa

Kiinteistönvälittäjän käyttö

Plussat

+ Työmääräsi on pienempi, kun välittäjä hoitaa paperityöt – sinä voit keskittyä vastaamaan kysymyksiin

+ Välittäjä organisoi myynnin puolestasi

+ Sinun ei tarvitse olla paikalla esittelyissä ja voit käyttää ajan vaikka uuden kodin etsintään

+ Vastuu asiakirjojen asianmukaisesta laadinnasta ja ostajalle annetuista tiedoista on ulkoistettu

Miinukset

Välittäjiä ja välitysliikkeitä on useita ja välittäjän valinta voi käydä työlääksi

Joskus asuntoa on hyväkin myydä itse

Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa olet pyytänyt välittäjiltä hinta-arvioita, mutta olet itse eri mieltä asunnon arvosta tai myynnillä ei ole mitään kiirettä, voi olla hyväkin vaihtoehto lähteä myymään asuntoa ainakin ensin ilman välittäjää. Tällöin pystyt edullisesti testaamaan kysyntää ja mahdollisesti tekemään hyvät kaupat. Esimerkiksi Oikotie tarjoa kuluttajille Tulossa myyntiin –palvelua, jolla tällainen myynnin testaaminen on helppoa.

Kiinteistönvälittäjältä voi tilata myös vain kauppakirjan, jos haluat kuitenkin varmistaa, että tärkeimmät paperityöt tulee hoidettua asianmukaisesti.

Vinkki! Jos olet tekemässä kiinteistökauppaa ilman välittäjää, teettämällä pätevän kuntotarkastuksen jo ennen myynnin aloittamista lisäät luottamusta ja säästät omaa aikaasi.

Asunnon myyntiopas

1. Näin valmistaudut asunnon myyntiin ilman välittäjää

Asuntokaupassa käytetään kahta hintaan liittyvää termiä: myyntihinta ja velaton myyntihinta. Näiden kanssa on syytä olla tarkkana…

Ensivaikutelma asunnosta määrittyy nykyisin jo netti-ilmoituksesta ja siitä löytyvistä kuvista. Siksi ei ole yhdentekevää millaiset myyntikuvat asunnostasi otetaan. Kuviin kannattaa panostaa, mutta kuinka paljon?

Lainsäädäntö ei määrittele mitä asiakirjoja myyntiä varten tulee hankkia, mutta asuntomarkkinointiasetuksessa on säädetty mitä asuntojen markkinoinnissa tulee potentiaalisille ostajille kertoa. Välitysliikkeitä säätelee myös välityslaki ja hyvään välitystapaan on näiden pohjalta listattu mitä asiakirjoja kiinteistönvälittäjän tulee myyntiä varten hankkia. Sujuvien kauppojen takaamiseksi suosittelemme, että myös itse asuntoaan myyvät hankkivat samat tiedot kuin kiinteistönvälittäjäkin…

2. Asunnon markkinointi ja myynti

Myynti-ilmoituksen ja myyntiesitteen laatiminen on asunnon myynnin tärkeimpiä vaiheita ja siihen käyttämäsi aika todennäköisesti maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Lue, miksi myynti-ilmoitus kannattaa laatia huolella sekä poimi parhaimmat vinkit laadukkaan myynti-ilmoituksen ja -esitteen laatimiseen…

Markkinoinnin tavoitteena on mahdollisimman laaja näkyvyys. Kannattaa valita sellaiset kanavat, joilla tavoitetaan myös oikea kohderyhmä eli asunnon vaihtoa harkitsevat. Poimi vinkit, missä asuntoa kannattaa markkinoida…

Huolellinen valmistautuminen asunnon esittelyyn varmistaa, että myynti sujuu käsikirjoituksen mukaan. Sinun tulee siis valmistautua myymään asuntoasi sekä valmistella asuntosi myyntikuntoon. Lue vinkit, joiden avulla onnistut asunnon esittelyssä…

Kun asunnon myynti sujuu suunnitelmien mukaan, löydät itsesi pian tilanteesta, jossa joudut keskustelemaan rahasta ostajaehdokkaan kanssa. Ota talteen rahanarvoiset vinkit, joilla onnistut tarjousneuvotteluissa…

Asunnon ostotarjous kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Lue, mitä ehtoja ostotarjouksen tulisi sisältää sekä lataa mallipohja

Kiinteistön ostotarjouksesta tulee sitova, kun se on tehty sähköisesti kiinteistönvaihdannan palvelussa tai vahvistettu kaupanvahvistajan toimesta. Tutustu kiinteistön ostotarjouksen sisältöön ja lataa mallipohja…

Ehdollinen ostotarjous toimii tilanteissa, jossa ostaja haluaa ennen kauppaan sitoutumista varmistua esimerkiksi oman asuntonsa myynnistä tai ostettavan kohteen kunnosta…

3. Kaupanteko

Hyvin tehty kauppakirja on tärkeimpiä seikkoja onnistuneessa asuntokaupassa. Poimi vinkit kauppakirjan laadintaan ja lataa mallipohjat…

Kohde on valmisteltu, julkaistu, ostotarjous hyväksytty ja nyt on tarkoitus mennä kaupoille. Onnistuneiden kauppojen kannalta tulee muistaa useampi seikka, jotta kauppa saadaan maaliin asti…

Asuntoa tai kiinteistöä ostettaessa tulee ostajan maksettavaksi varainsiirtovero. Asunto-osakkeissa varainsiirtovero on 1,5 % ja kiinteistöissä 3 %. Lue vinkit varainsiirtoveron maksamiseen.

Myyjän vastuuasiat eroavat lain mukaan asunto-osakkeen kaupassa ja kiinteistökaupassa. Myyjän vastuuasiat yhdistetään usein tilanteisiin, joissa on myyjän osalta tapahtunut virhe…